tirsdag den 11. januar 2011

Kvinden uden samvittighed

Her til aften besøgte Dorthe og jeg mit lokale bibliotek, der viste filmen Double Indemnity (Kvinden uden samvittighed), en klassisk film noir fra 1941, baseret på en roman af Raymond Chandler. Chandler selv har skrevet manuskript og dialoger til filmen. Det skal ingen hemmelighed være, at jeg elsker film noir. Hele stemningen, historierne og ... tøjet i de gamle film, hæhæ.

Handlingen kort fortalt : Forsikringsagent tager ud for at gentegne et abonnement en mand et sted i Hollywood, men møder i stedet den unge kone, som han straks forelsker sig i. Konen er tydeligvis ulykkelig og efter heftig flirten lufter hun idéen om at tegne en ulykkesforsikring for manden uden dennes viden - noget forsikringsagenten straks gennemskuer som værende en slags planlæggen af mord (!!!). Han bliver først sur og fornærmet over at hun tror, at han er så dum, men da hun opsøger ham igen og fortæller hvor rædselsfuldt hun har det, overmandes forsikringsmanden af beskyttertrang og beslutter sig for at hjælpe kvinden med mord.

Uhhh - og så skal jeg nok ikke sige mere :o)

Hvis du ikke er klar over hvad genren Film Noir betegner, så havde mit bibliotek lavet en udmærket skrivelse, der ridser kendetegnene op. Film Noir er kriminalfilm:
- med dyster og skæbnetung stemning.
- filmens personer lever i en kynisk og usympatisk verden.
- særlig visuel stil.
- ofte filmatiseringer af hårdkogte detektivromaner af fx Chandler.
- melodramatiske træk.
- en femme fatale der tiltrækker den mandlige karakter med fatale følger, ofte død eller fængsel.
- øvrigt persongalleri er fx korrupte politifolk, detektiver, jaloux ægtemænd, forsikringsagenter og forfattere på vej i hundene.

Af klassiske film noir som jeg selv har set, nævnes Malteserfalken, Casablanca, Mildred Pierce, Sunset Boulevard, Vertigo og Taxi Driver.

De klassiske Noirfilm er typisk fra 40erne og 50erne, men mange moderne film er inspireret af genren og kaldes neo-noir. Her nævnes bl.a. Fargo og The Man who wasn't there (Coen), L.a. Cofindential, Lost highway og Blue Velvet (Lynch), Reservoir Dogs (Tarantino) og Nolans Insomnia og Memento.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Blog-arkiv