lørdag den 13. marts 2010

Du store, store kaffeverden!

Jeg bliver ofte forvirret, når jeg er på café. Jeg ELSKER en god kop kaffe, men jeg synes ikke, det er en nem verden at finde rundt i. Ideelt set, så skal min kaffe være ret stærk - der findes ikke noget klammere end en sjasket kop kaffe. Jeg kan godt lide, hvis der er en sjat mælk i, men så skal kaffen helst være ekstra stærk - ellers kan man jo ikke smage kaffen!

Når jeg går tur, køber jeg gerne take way kaffe og er knap så kræsen, men når jeg fx vil købe kaffe i 7-11, så kan jeg vælge mellem bl.a. Caffe Latte og Latte Macchiato, og hvad er lige forskellen? Jeg kan egentlig ikke smage forskel, men det tror jeg mest skyldes den dårlige kaffe og den usle brygning - men reelt set aner jeg ikke hvilken af de to, jeg burde vælge, for at få det krus med mest kaffe.

Da jeg i går frekventerede en københavnsk café sammen med min gamle veninde, Nadia, præsenterede hun mig for et kaffeudtryk, som jeg imidlertid ikke kendte til : en Americano. Jeg var ret begejstret og prøvede i formiddag på at lade min begejstring smitte af på min bror. Jeg sagde: "Jeg har smagt noget god kaffe - det hedder en americano og det er en espresso med vand i." Han svarede: "Tynd kaffe?". Jeg svarede (som Nadia havde forklaret mig): "Nejnej! Det er ikke som filterkaffe, hvor vandet er løbet gennem den samme kaffe over længere tid, så den mister smagen! Her er den samme fyldige smag - bare knap så stærkt som espresso". Hvortil min bror spydigt svarede : "Det er med andre ord som almindelig kaffe?". Mig: Øhm, tja, i princippet - bare bedre!". Og så sluttede den samtale - jeg følte mig lidt fjollet og min bror virkede alt andet end overbevist ;o)

I dag har jeg søgt lidt rundt på nettet, og jeg fandt denne udmærkede kaffeguide på en hjemmeside ved navn Esprezzo. Siden har også nogle meget informative sider om kaffens oprindelse og begynderspørgsmål.

Espresso
7g kaffe pr kop +/- 1gVandtemperatur ved brygning 90grader +/- 2 grader. Gennemløbstid på 20-25 sekunder. Størrelse 2,5-3 cl. Vandtryk 9 bar. Den Italienske tradition er at, næsten ceremonielt, drikke espressoen i en enkelt slurk, for at nyde den mest fyldige espressosmag mens drikken er på sit højeste. Det er ret almindeligt at komme sukker i espressoen i Italien. Italienske kaffeentusiaster vil mene, at den ultimative test af en superb espresso er, at sukkeret skal kunne ligge på overfladen af cremaen i 30 sekunder før den synker.
Caffe Latte
En caffe latte er et enkelt shot espresso med steamet mælk og ikke noget mælkeskum. Blandingsforholdet bør være ca. 1:3. Husk, hvis du bestiller en ‘latte’ i Italien – som nogle gør i Danmark, risikerer du at få et glas mælk. Husk at bede om en ‘Caffe latte'.

Cafe au Lait
En cafe au lait er det samme som en caffe latte, men lavet på filterkaffe, og ikke espresso. Blandingsforholdet er 1:1 og drikkes normalt med sukker for at forstærke kaffesmagen.



Capuccino
En cappucino er traditionelt lige dele espresso, steamet mælk og mælkeskum. Mange steder vil du dog få mere mælk i din cappucino i den tro at større er bedre.
Kakao eller kanel kan drysses ovenpå.
For at lægge lagdele mælk og espresso er det nødvendigt at lade det friskpiskede mælkeskum hvile et øjeblik. hvorved det deler sig (skum øverst og mælk i bunden). Bryg espressoen i et deciliter mål af rustfrit stål (keramisk materiale eller glas absorberer for meget varme fra espressoen). Fyld 1/3 af koppen med steamet mælk. Hæld langsomt espressoen ned i den steamede mælk. Fyld koppen op med mælkeskum. Hvis denne rækkefølge følges, skal espressoen lægge sig mellem mælken og mælkeskummet. Mælk, der er skummet rigtigt, skal være ca. 75-90 grader varmt. Det er et spørgsmål om personlig smag og kan være en smule varmere eller koldere.

Americano
En americano er et enkelt shot espresso tilsat 1-3 deciliter varmt vand. Navnet stammer oprindeligt fra en slags fornærmelse mod amerikanere, som ofte ville have deres espresso fortyndet.




Hammerhead eller 'Shot in the dark'
En hammerhead er et shot espresso hældt i en kop filterkaffe. Mange barer og cafeer finder på deres egne navne, så kig på beskrivelserne i menukortet. Hammerhead kan være en god mellemting, og giver masser af koffein. Men, filterkaffen skal være god, og så holder smagen mere end et par frydefulde sekunder, som et shot espresso giver.

Mocha
Oftest en cappucino eller caffe latte med chokoladeirup eller varm kakao. Betegnelsen giver ikke meget mening i forhold til indholdet (mokka kontra chokolade), og det kan være en god idé at sikre sig, hvad man egentlig får serveret når den bestilles.
Espresso Con Panna
Et shot espresso med flødeskum på toppen.


Ristretto
En espresso, hvor en mindre mængde vand løber gennem samme mængde kaffe som en normal espresso (7g).

Lungo
En espresso med ca. dobbelt så meget vand som et normalt shot espresso.

Cafe Macchiato
Et shot espresso (i en alm. espressokop) med en en smule steamet mælk på toppen. Bladingsforholdet skal være ca. 80/20. Drikkes ofte med sukker.

Cafe Breva
En cafe breva er halvt espresso, halvt steamet mælk, hvor konsistensen ligger mellem flydende og skum. Den har en cremet tekstur og smag.

Iglo Espresso
Enkelt shot espresso tilsat sukker og is blendes ved meget høj hastighed og toppes med flødeskum.


Så skulle man vist være godt dækket ind med kaffebegreber! Jeg synes nu selv at jeg laver mig noget udmærket kaffe derhjemme med min mælkeskummer og min espressokande-ting. Dog erfarede jeg på Esprezzos hjemmeside, at jeg mangler en kaffestamper, så jeg kan presse kaffen godt sammen for mere smag.. Allerhelst ville jeg dog gerne eje en espressomaskine a la denne her fine én nedenfor....


Men sådan en kæk fætter koster næsten 5000 kroner! De billigste ligger på omkring 2500 kroner, så jeg drømmer bare videre, ikk




3 kommentarer:

  1. hvis jeg har lyst til en ordentlig kop kaffe (og ikke bare en latte), når jeg køber kaffe ude, får jeg altid Americano - med et lille skvæt mælk i. Jeg har aldrig været til espresso, men jeg kan godt lide at smagen er kraftigere end ved alm. kaffe og så er Americno et hit. Et plus er også at prisen ofte er noget billigere end alle de andre varianter på kortet.

    SvarSlet
  2. Fin liste - så er det til at finde rudt i. Slå et smut omkring http://www.kaffeguiden.dk når du får din espressomaskine. Der er en grundig guide til, hvordan du brygger espresso som en ægte barista

    SvarSlet
  3. Ja, Americano er min yndlingsopdagelse! Jeg skulle have vist til det tidligere - at netop samme årsager som dig, Superhelt!

    Tak for tippet Kasper! Selvom det nok kommer til at tage lidt tid før jeg får råd til en espressomaskine, suk suk. Først skal jeg have en ny computer, så jeg ikke behøver at sidde her på biblioteket ;o)

    SvarSlet

Blog-arkiv